Alhambra – og det flydende sølv

På en høj lidt uden for Granada troner den mægtige byborg Alhambra. Det er ikke blot det ældste og mest betydelige arabiske palads på Den Iberiske Halvø – med 8.000 besøgende hver dag er det også Spaniens største turistattraktion og dermed et “must see” på enhver eventyrrejse til Andalusien.

alhambra

På vores rejse til Costa de Almeria med Bravo Tours havde vi valgt den samlede udflugtspakke “Andalusiens skatte” med byrundtur i Almeria, svimlende køretur i Sierra Nevada-bjergene og ikke mindst turen til Granada og Alhambra, der stod højt på ønskelisten hjemmefra. Vi blev på ingen måde skuffede!

Inden opstigningen til plateauet med Alhambra-komplekset var vi på en byrundtur i Granada, som er en oplevelse i sig selv. Byen byder på en meget charmerende bymidte, en overdådig katedral, en fredfyldt rambla og en statue, hvor selveste Christopher Columbus knæler som tak for at have fået sponseret hans legendariske opdagelsesfærd for at finde “den nye verden”.

Dagens hovedattraktion var imidlertid Alhambra. Vi havde fået tildelt et præcist antal billetter og havde nu en spændende 2,5 timers rundvisning på dansk, som skulle overholdes til punkt og prikke. Vi blev kyndigt guidet rundt i maurerborgen af en engageret guide, der levende kunne fortælle om de mange hensigter bag dette anlæg.

For Alhambra er ikke et traditionelt fæstningsanlæg som Alcazaba i Almeria. Overalt risler det i brønde, bassiner, akvædukter og springvand. Maurerne, der byggede sultanpaladset fra år 1200 til år 1400, var nemlig “ørkenens sønner” og for dem var det rislende vand fra Sierra Nevada-bjergene ikke blot en kilde til liv, men også til rigdom, magt og prestige. De kaldte det for “det flydende sølv”.

De arabiske bygherrer valgte vandet som et gennemgående designelement i paladser, prydhaver og private boliger i Alhambra. Overalt oplevede vi store bassiner, filigranagtige brøndkonstruktioner og flotte vandtilløb, der føjede sig elegant ind i den udarbejdede spil af teglsten, marmorgulve, dampbade og mangefarvede fliser med relieffer.

Vandkunsten har således været et helt centralt element ved Alhambra. I området boede både adel, militær, borgerskab, købmænd og håndværkere, som alle havde brug for drikkevand og brugsvand, men som altså samtidig kunne nyde godt af det åndelige velvære fra rislende vand, skønne prydhaver med vand, vegetative tænkesteder og små oaser.

På denne vis bliver Alhambra en hyldest til vandet i sig selv og en eminent understregning af, at vand er den nok vigtigste ressource af alle. Alternativet er ikke til at tænke på – og blev pludseligt alt for  knastørt som ude i Tabernas-ørkenen nord for Almeria, som vi passerede på vej tilbage til hotellet ved havet.

Tak til Bravo Tours for meget indholdsrig, spændende og veltilrettelagt tur til Alhambra, der kun kan anbefales til alle, der rejser til Andalusien.

– Henrik Lindberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *