Azorerne – Midt i det blå ocean

AZORERNE: Langt ude mod vest ligger Pico, øgruppen Azorernes næststørste ø. Øen er én stor vulkan, deraf tilnavnet »den sorte ø«. Selve navnet Pico betyder tinde, Portugals højeste.

Tekst og foto: Hans Jørn Kristensen
JydskeVestkysten 12. Januar 2013 

Midt ude i det blå ocean – omtrent midtvejs mellem Portugal og Nordamerika og ud for Nordafrikas kyst dukker ni frodige øer op af Atlanten. Øerne er Azorerne. Stedet, hvor vejret opstår. Langt ude mod vest ligger Pico, øgruppens næststørste ø. Øen er én stor vulkan, deraf tilnavnet »den sorte ø«. Selve navnet Pico betyder tinde.

Pico Pequeno er med sine 2351 Portugals højeste punkt til trods for at pequeno betyder »lille«. En afmærket sti fører op til vulkanens top, som ofte er snedækket. Herfra er der i klart vejr en enestående udsigt.

Turen derop kan være hård, men er besværet værd. Husk at medbringe rigeligt med vand Eer bjerget indhyllet i tåge – hvilket ofte sker – kan man let fare vild. I 2002 måtte redningsfolk hjælpe 20 personer ned. Inden afgangen til fods skal man melde sig hos myndighederne, og vil turister gå alene, skal de underskrive en selvrisikokontrakt hos de frivillige brandmænd og melde sig der igen ved tilbagekomst. Vandre- og klatreturen starter ved godt 1100 meters højde, efter at man har kørt til dette punkt i bil.

Naboøen Faial
Der er kun en kort sejltur til naboøen Faial – den blå ø, fordi der om sommeren er kilometervis af blomstrende, blå hortensiaer. Hortas marina er verdensberømt som det obligatoriske stop for langturssejlere over Atlanten. På havnefronten bærer molerne tydeligt præg af, at det er her unge, eventyrlystne kan være heldige at få en hyre på en tur over Atlanten.

Atlanterhavssejlerne har med mere eller mindre kunstfærdigt udførte tegninger i tusindevis afsat deres hilsener på betonmurene. Danske sejlere krydrer typisk deres små værker med rød-hvide flag, men også svenskere og nordmænd har leveret bevis på, at de har været her.

AzorerneEn legende
En »sand« legende fortæller, at traditionen begyndte i 1895, da Joshua Slocum på sin én-mands verdensomsejling var udsat for piratangreb, storm og andet dårligt vejr. Da han nåede Horta, malede han sin båds navn »Spray« på kajen, for at de, der kom efter ham, kunne se, at han var kommet sikkert i havn. Mere sikkert er det, at der skænkes en absolut velsmagende – og stor – gin og tonic på Peter Café Sport, Rua José Azevedo 9. Værtshuset og spisestedet – prøv en fiskeret – er verdensberømt for sin gintonic. Måske er der ikke noget at sige til det. Det er atlanterhavssejlernes foretrukne vandingshul, så drinken skal være værd at sejle efter, når man forinden har passeret Atlanten. Horta er ikke alene Faials hovedby, men også Azorernes politiske hovedstad trods sine kun 7000 indbyggere. Her ligger parlamentet, som er er pink både ud- og indvendigt, miljø-, landbrugs-, fiskeri- og turistministerierne og universitetets havbiologiske institur. Horta har både musikkonservatiorium og balletskole og er Azorernes museumsby.

Vandreture
Allerlængst mod vest i øgruppen ligger Flores og den lillebitte ø Corvo. Corvo er toppen af én udslukt vulkan, og det mest isolerede sted I Europa. Der bor kun omkring 400 indbyggere, alle i Vila do Corvo. I den udslukte vulkans krater græsser sortbroget kvæg. Flores med 4500 indbyggere er en naturperle. En flydende have med paradisisk frodighed og en farvesymfoni af blomster. Aldrig har et navn passet så godt. Øen fik netop sit navn på grund af blomsterfloret. For alle de ni øer gælder, at det varierede terræn gør Azorerne ideelt til vandreture. Der er mange afmærkede vandrestier i alle sværhedsgrader, som fører igennem de smukkeste landskaber. Hver af øerne har sine egne oplevelsesværdige naturfænomener. Fra vulkanen på Pico til de varme kilder på hovedøen Sao Miguel.

JV var inviteret til Azorerne af Bravo Tours, luftfartsselskabet Sata og Turismo De Portugal

Ni øer
Azorerne består af ni øer. Alle øerne er af vulkansk oprindelse.

Euro
Azorerne er en del af Portugal, så den gængse mønt er euro.

Al slags vejr
Azorerne har al slags vejr, siger man lidt populært, ligesom man siger, at der er her, vores vejr opstår. Der er meget mildt i forhold til Danmark, men især i vintersæsonen kan vejret være meget omskifteligt. Det ene øjeblik regner det, det næste bliver man gennemvarmet af solen. Til gengæld er temperaturerne i sig selv relativt stabile med 16-17 grader celcius i gennemsnit om vinteren og 24-25 grader om sommeren.

Vandreture
Det vrimler med vandrestier i den storslåede natur. Mange af oplevelserne gemmer sig bag endeløse stendiger – som på Lanzerote – og stejle vulkankratere. Azorerne har kun få strande, men de findes dog.

Gæsteanmeldelse fra Tripadvisor på nettet
Dette sted (Peter’s Café Sport, red.)er helt unik for sejlere! Jeg passerede i maj Atlanterhavet som mange andre sejlere. Du skal forestille dig denne bar fuld af trætte og glade ankommende sejlere efter 15 til 25 dage på havet. De drikker mange af cafeeens unikke gin og tonic og derefter diskuterer, griner og spiser de.

Bemærk, at familien kan sende post til Peter, hvorefter personalet opbevarer brevene til besætningen, når båden ankommer under passage af Atlanterhavet. Dette er en tradition fra dengang, da internet og satellit-telefon ikke eksisterede.

For dem, der finder cafeen en smule turistpræget om sommeren med alle de forskellige ting om hvaler og så videre … gå alligevel derhen, spis god mad og drik en gintonic og tænk på, hvornår du har chancen for krydse Atlanterhavet.

Læs mere om Azorerne her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *