Vandpiber og kaffehuse i Egypten

Man kan altid drikke en kop kaffe i godt selskab. Kaffe er altid et godt grundlag for en hyggelig samtale og en god måde at møde nye mennesker på.

Det synes man også i Egypten.

Overalt i byerne findes de meget populære kaffehuse, hvor egypterne mødes for at diskutere verdenssituationen. På kaffehusene finder man forskellige varme og kolde drikke, samtidig med at vandpiberne står i kø for at komme ud til bordene og skabe en hyggelig stemning.

Der er altid mennesker på kaffehusene, men flest hen over eftermiddagen, når solens sidste stråler giver et gyldent skær over de sandfarvede huse, og vandpibetobakkens søde duft spreder sig i gaderne. Det er hovedsageligt mænd, som kommer på kaffehusene.

Kvinderne er mere end velkomne, men for mænd er det en tradition, lige at skulle besøge det lokale kaffehus – mindst en gang om dagen. Snakken går livligt frem og tilbage, alt imens den beroligende boblen fra vandpiben giver genlyd i hele kaffehuset. Der bliver spillet forskellige kortspil samt flere variationer af backgammon og domino.

Når der er vigtige fodboldkampe, bliver de selvfølgelig også vist på kaffehusene. Så samles alle foran tv-skærmene – alle egyptere elsker fodbold, de følger intenst med og indlever sig i kampens hede for at støtte deres hold.

Der er stor tradition for at ryge vandpibe i de mellemøstlige lande. Vandpiberygning stammer dog oprindeligt fra Indien, hvor man i 1500-tallet så de først vandpiber, som var lavet af naturmaterialer.

I dag er vandpiber lavet af en glasbeholder med vand. Her i et langt metalrør, som i toppen afsluttes med en lille skål, hvor tobakken ligger med glødende kul på toppen. Røgen suges fra en slange gennem tobakken og vandet, som bobler og afkøler røgen.

Tobakken til vandpiber findes med smag af frugt som jordbær, æble, melon og mange flere, hvilket giver en blød røg, som dufter sødligt af frugt.

På menukortet findes der flere lokale slags kaffe og te. En af de mest populære er hibiscuste, også kaldet karkade. Den mørkerøde te er lavet på tørrede hawaiiblomster og har en let syrlig smag, som kan minde om Ribena-saftevand. Egypterne søder karkaden med en masse sukker. På en varm dag kan teen nydes kold, og på de lidt kølige aftener kan den også med fordel drikkes varm.

Udover normal kaffe kan der også bestilles ahwa, som minder om tyrkisk kaffe. Det er en stærk kaffe, som ikke bliver filtreret og serveres i en lille kande. En god ide er at bede om sukker i kaffen, da den ellers bliver meget stærk. Når kaffen har kølet lidt af, er kaffegrumset faldet til bunds, og den aromatiske kaffe kan nu nydes stille og roligt.

En egyptisk te shay er klart en anbefaling! Tebladene ligger ofte løst i den varme vand. Tebladene falder dog hurtigt til bunds, så teen kan drikkes. Den har en meget typisk smag af sort te, og mange egyptere blander mynteblade i teen for at give det en ekstra kant. Egypterne har en meget sød tand, så der spares derfor ikke på sukkeret. Når de drikker te, tilføjer de gerne 5-6 teskefulde sukker 🙂

Hvis man skal prøve noget helt specielt, vil vi foreslå den lune, cremede mælkedrik sahlb. Drikken er dejlig blød med nødder og kokos blandet i for at give den meget unikke søde smag. Sahlb drikker egypterne mest om vinteren.

Det er dog ikke kun varme drikke, de kan finde ud af at lave i Egypten. Omkring Nilen er landet meget frodigt, og her gror mange forskellige frugter. Derfor kan man på kaffehusene også nyde frisk frugtjuice. Det er specielt mango-, appelsin- og granatæblejuice, som smager helt fantastisk.

I Egypten dyrkes der rigtig mange steder sukkerrør, hvoraf der på store fabrikker produceres sukker – sukkerrørene kan dog også presses til en meget sød grønlig juice. En stor delikatesse for egypterne.

Ethvert besøg i Egypten burde byde på flere ture til kaffehuse. Det er her, man kommer tæt på de glade, venlige og imødekomne egyptere og mærker stemningen af historiefortælling, venskaber og hyggelige aftener.

Læs eventuelt om hvordan du kommer til Hurghada her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *